Salónní komedie LORDI v Jindřišské věži





Nemohu jinak, než na těchto místech přepsat text plakátku ke komedii s názvem Lordi, která se se hraje v unikátních půdních prostorách Jindřišské věže a působivou součástí představení je i zvnokohra, kterou můžete každou celou hodinu slyšet pokud se  v blízkosti věže pohybujete...

Pánové!
Patříte k mužům, kteří chodí do divadla jenom kvůli svým partnerkám? Máte rádi výjimečné věci? Dobrodružná setkání? Atmosféru tajných schůzek v gentlemanských klubech, vůni kouře doutníků a lahodné alkoholy?

Dámy!
Patříte k ženám oduševnělým? Je Vám cizí puritánský způsob náhledu na svět mužů? Vzrušují Vás hry? Rády si dopřejete něco nekonvenčního?


Mate smysl? Máme Lordy!
Lordi (The Lords) je těžce salónní komedie Oscara Wildea a Robbieho Rosse, která se ještě nikdy nikde nehrála, s "jemnými" erotickými prvky. Tři rozkošní lordi si rozdělují dámy se kterými mají prožít sexuální dobrodružství. Za své úspěchy si přidělují červené a za neúspěchy černé body. Až jednoho dne se jim situace vymkne z rukou a nepříjemně je zaskočí. Přítmí, salónní atmosféra, neuvěřitelné kecy! Pouštíme pouze 35 diváků. Představení je nevhodné pro mládež do 18 let a puritánsky založené dámy po padesátce.....

Tento plakátek podnítil moji představivost v podzimním sychravém počasí natolik, že jsem se na hru s radostí a napjatým očekáváním vypravila - a dobře jsem udělala! Dlouho už jsem se tak výborně nepobavila! Barvité konverzační hrátky, gradující atmosféra a neočekávané vyvrcholení (ve Wildeovském nekonformním stylu by se skoro dalo říct, že se jednalo o v pravdě oddalovaný orgasmus - přinejmenším neutuchajícího smíchu!). Pro případné zájemce pozor: hraje se pouze 1x či 2x do měsíce a lístky (250Kč) bývají brzy rozprodány! 

Co mě na Jindřišské věži fascinuje je nejenom fakt, že v podkroví, jež zároveň slouží jako výhlídka (vstupné 80Kč), se odehrávají komorní kulturní představení, ale že je to vlastně věž ve věži. V roce 2002 byla totiž dokončena železo betonová samostatná vestavba do historické věže, jejíž konstrukce se vůbec nedotýká kamenného zdiva.  Nahlíženo touto perspektivou - jedná se prý o světový unikát! Jednotlivá patra věže jsou využita pro komerční účely - např. se ve věži nachází restaurant Zvonice, jejímuž inteliéru ve středověkém stylu dominuje původní zvon Svatá Maria z roku 1518, kavárna, galerie, Muzeum pražských věží se stálou expozicí o věžích...atd.

Co se týká samotné historie Jindřišské věže- původně byla vybudovaná jako zvonice přilehlého kostela sv.Jindřicha a Kunhuty. V roce 1347 podepsal Karel IV.na hradě Křivoklátě zakládací listinu Nového Města pražského, jejímiž hlavními centry se staly Dobytčí trh (Karlovo náměstí), Koňský trh (Václavské náměstí) a Senný trh (Senovážné náměstí). V této době byly též vytyčeny Jindřišská a Vodičkova ulice, které spojovaly všechny tři hlavní trhy. A právě v Jindřišské ulici byl postaven již v polovině 14. století farní kostel sv. Jindřicha a sv. Kunhuty spolu se hřbitovem, zvonicí, farou a farní školou. První zmínky o původní dřevěné zvonici se objevují v 2.polovině 15.století. Nynější renesanční zvonice ze 70. let 16. století stojí na místě tehdejšího hřbitova. Je postavená z kamene a ve zvonici je umístěn pozdně gotický zvon z roku1518. Jindřišská věž byla těžce poškozena za švédského obléhání Prahy roku 1648 a opravy se dočkala až v 2.polovině 19.století za přispění architekta Josefa Mockera. Zvonice s celkovou výškou skoro 66 metrů patří k významným dominantám Prahy (panoramatický výhled ze zvonice si můžete prohlídnout zde).





(Jindřišská věž nahlížená od fontány Hudba řek od výtvarnice Anny Chromy, Senovážné náměstí)



Žádné komentáře:

Okomentovat