Ani české Dušičky, ani americký Halloween, ale mexický Den mrtvých 1.11.2009









 Moje oblíbené alternativní divadlo Alfrédvedvoře pořádá  za podpory Městské části Praha 7 v neděli 1.11.2009 akci DEN MRTVÝCH - DIA DE LOS MUERTOS, aneb španělskou verzi českého svátku Dušiček.

Akce proběhne mezi 15 a 19h ve Stromovce poblíž Šlechtovy restaurace.

U starých Mexičanů nebyly život a smrt v takovém protikladu jako u nás. Život pokračoval ve smrti, a naopak smrt nebyla přirozeným ukončením života, ale jen jednou fází nekonečného koloběhu. Život, smrt i znovuzrození byly jen různými etapami vesmírného, neustále se opakujícího procesu. Oslavy Dne mrtvých v Mexiku spojuje přesvědčení a víra, že kvalitu vezdejšího života ovlivňuje do značné míry naše chování k „našim" mrtvým. Pojďte s námi oslavit Dušičky na mexický způsob!

Program Dne mrtvých:
-zdobení cukrových lebek
-ochutnávka svátečního pokrmu „Pan de Muerto“
-výklad jednotlivých atributů typického mexického oltáře
-dílna na výrobu domácích oltáříků
-výroba lampionů inspirovaná barevnými mexickými ubrousky „papel picados“
-divadelní představení

 Dneska jsem se vrátila ze Stromovky docela promrzlá, inverzní studené počasí nám nepřálo, ještě že všudypřítomné rozsvícené svíčky a barevné mexické oltáře "projasnily" atmosféru padající mlhy a soumraku mezi stromy....Akce byla pořádaná zejména pro děti, které se mohly realizovat během výtvarných dílniček (workshopů), škoda jen, že se nerozléval svařák nebo grog pro rodiče...Připojuji fotku (vlevo dole) unikátního oltáříku věnovanému americkému popovému zpěvákovi M. Jacksonovi - jako jeho olíbená pochutina byla instalována na oltáříku flaška Becherovky a obrovská tabulka čokolády.....:-)

















Žádné komentáře:

Okomentovat