Výstava v pražských ulicích "My jsme to nevzdali" do 23.11.2009






 Na několika zastávkách v centru Prahy se v současných dnech nachází 145 velkých panelů, na nichž jsou představeny příběhy 20.století pohledem přímých aktérů tragických událostí naší česko(slovenské) historie. Výstava nese název "My jsme to nevzdali" a připomíná 20.výročí pádu železné opony. Místa a témata jednotlivých zastávek jsou následující:

1/2/3/ Hradčanské náměstí (II.světová válka a odboj, Holocaust, Gulag)
4/ Klárov (Padesátá léta)
5/ náměstí Jana Palacha u Rudolfina (Od jara k jaru: 1968 - 1969)
6/7/ náměstí Na Kampě u Karlova mostu (Disident a Charta 77, Normalizace)
8/ park Kampa, blízko ulice Říční (Naše menšiny)
9/ průchod mezi Národním divadlem a Laternou Magikou (Divadlo a revoluce)
10/ Jungmannovo nám. (Listopad 1989 z pohledu Britského velvyslanectví)
11/ Václavské nám. (Bezpečnostní složky a listopad 1989)
12/ Václavské nám. u sousoší sv.Václava (Demonstrace v roce 1989)


Výstavu "My jsme to nevzdali aneb příhěhy 20.století" připravili  lidé z nevládní a neziskové organizace POST BELLUM, jež sdružuje novináře a historiky orientující se na vzpomínky historicky významných skupin obyvatelstva, jako jsou např.veteráni z 2.světové války, oběti holocaustu, novodobí vojenští veteráni, političtí vězni komunistického režimu v tehdejším Československu nebo sovětských lágrech, představitelé disidentu, ale i těch, kteří pracovali pro tzv. "druhou stranu": StB, KGB, vojenskou kontrarozvětku...atd a jsou ochotni vyprávět své příběhy....Od roku 2001 sdružení usiluje o vytvoření reprezentativní zvukové, video a fotografické sbírky vzpomínek dosud žijících pamětníků jednotlivých skupin. Z této sbírky potom vzniká rozhlasový cyklus dokumentů "Příběhy 20.století", který vysílá Český rozhlas - Rádio Česko každou neděli v 10.05h a reprízy je možné slyšet každé pondělí na Radiožurnálu ve 20.05h.


Přiznám se, že se pro mě každou neděli dopoledne stalo rituálem poslouchat tyto dokumenty plné strhujících lidských příběhů, jež svou autentičností dokreslují a doplňují moje znalosti moderní české historie... Co se týká výstavy "My jsme to nevzdali" v pražských ulicích, tak vychází  právě ze vzpomínek účastníků historických událostí, jež byly zpracovány pro rozhlasový cyklus dokumentů  "Příběhy 20.století" (např. na dobu normalizace a Sametové revoluce vzpomíná písničkář Vladimír Merta nebo sochař Olbram Zoubek).  Autentické vzpomínky jsou doplněny dobovými fotografiemi, plakáty, dokumenty...atd, a to v jazyce českém a anglickém. Na Hradčanském náměstí se vedle výstavních panelů nachází  transportní vagon z roku 1920, ve kterém byli pravděpodobně převáženi českoslovenští Židé do Terezína. Na stanovišti na Klárově, jež se tématicky věnuje době Padesátých let, je dočasně instalovaná kopie dřevěné hlídací věže z bývalého tábora nucených prací pro politické vězně z let 1951-1961. Areál tohoto vězeňského tábora,  který se nachází mezi bývalými uranovými šachtami Vojna I. a II. u Příbrami, byl v roce 2001 vyhlášen kulturní památkou. V současné době se zde nachází Památník Vojna s rekonstruovanými autentickými objekty a dobovým zařízením, jež se stalo pietním místem připomínajícím utrpení politických věznů v době komunistického režimu. O Památníku Vojna, který jsem navštívila letos v létě,  napíši někdy příště, bližší informace o něm prozatím najdete zde.










Žádné komentáře:

Okomentovat