Výstava Okupační stávky 68/89 v Karolinu do 27.11.2009


V přízemí historické budovy Karolína nacházející se vedle Stavovského divadla na Ovocném trhu se koná do  27.11.2009  výstava věnovaná revolučnímu dění let 1968 a 1989. V  krásně nasvícené Křížové chodbě Karolína jsem v deštivý podvečer shlédla působivou výstavu černobílých fotografií Přemysla Hněvkovského nesoucí název "Okupační stávky 68/89". Snímky zachycují dění na Univerzitě Karlově a související akce v Praze od 21.srpna 1968,  události po upálení studenta filosofie Jana Palacha v lednu 1969 až do Mistrovství světa v ledním hokeji v roce 1969. Dalším obdobím zobrazeným ve fotografických momentkách je Sametová revoluce a události s ní spojené , jež probíhaly od 17.listopadu 1989 do 1.ledna 1990.


Fotograf a vystudovaný medik Přemysl Hněvkovský zaznamenal s leikou v ruce dva významné dějinné zvraty 20.století a jeho skoro zapomenuté snímky se dostávají do širšího povědomí až v posledních letech. Okupace varšavskými vojsky zastihla Hněvkovského na vojně. Přesto neváhal a působivě zachytil atmosféru vypjatých dní a následné okupační stávky studentů na universitě. V listopadu 1989 byl zase Hněvkovský na universitní fakultě asistentem. "Využil jsem znalosti prostředí. Studenti mě tolerovali, žádného jiného fotografa do poslucháren nepustili. Byl jsem tam ve dne i v noci," vzpomíná dnes v článku na Idnes.cz. Ve srovnání s rokem 1969 to podle něj bylo hodně podobné a přece úplně jiné. "Daleko víc obav. A taky víc naděje."

"Studenti tehdy spolu s divadelníky vyhlásili okupační stávku a zabydleli se v aulách a posluchárnách svých fakult. Byli odhodláni zůstat až do té doby, než se demokratický vývoj v naší zemi ukáže jako nezvratný. Po celonárodní generální stávce, dramatických jednáních o sestavení vlády a rezignaci KSČ na svou ´vedoucí úlohu´ tak učinili až po zvolení Václava Havla prezidentem 29. prosince 1989," říká Hněvkovský o době před 20ti lety, jejíž výročí se v těchto dnech blíží mílovými kroky. Jelikož jsem byla v době Sametové revoluce malá holka, ráda jsem využila příležitosti a ponořila se do autentické atmosféry fotografií. Jsem už přeci jenom "pamětníkem", i když velmi mladým, ale pár vzpomínek na tuto dobu přeci jenom mám. Pro všechny, kteří si chtějí také zavzpomínat, tuto výstavu vřele doporučuji!




Několik informací o autorovi fotografií:
Mudr.Přemysl Hněvkovský, Csc. (*1941)  vystudoval v roce 1964 1.lékařskou fakultu University Karlovy. Roku 1965 nastoupil do Biologického ústavu, kde působil do roku 1996. Oblast jeho fotografického zájmu je zachycení života v každodenních situacích. Své práce uveřejňoval např.v Literárních novinách, Československé fotografii nebo v Mladém světě, spolupracoval s časopisem Melodie, divadlem Semafor, skupinou Sputnici a Československou televizí. Má řadu ocenění z domácích a zahraničních výstav.


P.S.
Hned před vstupem do Křížové chodby je instalována další výstava sestavená z fotografií a dokumentů z listopadu a prosince 1989 evokující první týdny Sametové revoluce v divadlech v Praze, Plzni, Ústí nad Labem, Brně, Olomouci a Ostravě nazvaná příhodně "Divadlo a revoluce".

Vstup na obě výstavy je volný a výstava je otevřena denně včetně víkendů.


                                               (Křížová chodba v přízemí budovy Karolína)




Žádné komentáře:

Okomentovat