Národní Muzeum se rozrostlo o "zakázanou" budovu...


   
 Tzv. "Nová budova" Národního Muzea (což je bývalá budova Rádia Svobodná Evropa a ještě předtím budova bývalého Federálního shromáždění) otevřela 15.srpna 2009 své prostory veřejnosti v rámci komentovaných prohlídek, přečetla jsem si titulek v novinách a zaradovala se!


Tímto mám totiž možnost prozkoumat interiéry "zakázané" budovy v Praze, kolem které často procházím, ale nikdy jsem neměla šanci se podívat dovnitř. Jak bych taky mohla! Co moje paměť sahá, budova byla ještě do nedávna obehnaná betonovými zátarasy a střežena ve dne v noci ozbrojenci, neboť byla sídlem Rádia Svobodná Evropa, jež vysílá svá zpravodajství v 28 jazycích do 20 zemí celého světa, v nichž je tisk oficiálně zakázaný. Tato činost tak udělala z budovy rádia nejpřísněji hlídaný objekt v České republice, zejména po teroristických útocích z 11.září 2001. Byla jsem několikrát svědky toho, jak se bloudící turisté, kteří si chtěli zkrátit cestu do Státní opery nacházející se hned vedle této budovy, nestačili divit, když jim po přiblížení se k zátarasám vyšla vstříc ozbrojená hlídka se samopaly. A podobné scény se odehrávaly v blízkosti nejrušnějšího boulevardu v Praze - Václaváku!


Ale zpátky k pohnuté historii této tajemné stavby, jež bude poprvé od doby svého vzniku sloužit výhradně veřejnosti. Ještě předtím, než se budova stala sídlem Rádia Svobodná Evropa, byly její prostory svědky mnoha polistopadových událostí (byla zde zrušena vedoucí úloha komunistické strany, "válčilo" se zde o pomlčku v názvu naší republiky, odhlasoval se v ní zánik České a Slovenské federativní republiky v roce 1992...atd) a také událostí z doby normalizace, kdy zde Federální shromáždění vydávalo od roku 1963 zákony socialistické republiky.


Co se týká mezi odborníky na architekturu diskutovaného vzhledu "Nové budovy" NM- je již z venčí patrné, že se vlastně jedná o stavby dvě. Na původní neoklasicistní budově někdejšího burzovního paláce (jež byl zcela přestavěn) spočívá ocelová nadstavba nesená mohutnými pilíři (vždycky mi to připomínalo jako by se jedna budova šplhala na záda té druhé...). Jedná se o stavbu podle projektu Karla Pragera, která byla realizována v letech 1967-73.  Nová budova NM tak tvoří moderní kontrast k historické budově Národního Muzea, které bylo navrženo v neo-renesančním stylu architekterm Jos.Schulzem a postaveno v letech 1885-90. V současné době je celá budova prohlášena za kulturní památku ČR a 1.června 2009 ji převzalo do své správy Národní muzeum (....a Rádio Svobodná Evropa se z centra velkoměsta přestěhovalo na bezpečnější a přísně střežený pražský Hagibor).


A na co se můžeme v souvislosti se zpřístupněním této budovy těšit?

Kromě již výše zmiňovaných komentovaných prohlídek se na podzim 2009, v předvečer 20.tého výročí pádu komunistického režimu, otevře v nových prostorách NM výstava s názvem "Za svobodu! (Be Free!)", jež se zaměřuje na  analýzu přístupu k svobodným informacím, propagandu a různý výklad jednotlivých událostí doby 50.tých let 20.století (politické procesy, neprostupnost hranice, změny ve struktuře společnosti...atd) a doby let 70.tých a 80.tých (normalizace, hospodářský kolaps, ale i doba zelené politiky či nesouhlasu s režimem). Výstava potrvá do 6.července 2010, otevřeno je denně od 10-18h.



P.S. Tank umístěný v létě 2008 dočasně před historickou budovou Národního muzea je opravdový! Stal se součástí výroční připomínky 40ti let od okupace Československa tanky Varšavské smlouvy. Mimochodem, do dnešních dnů jsou na sloupech (pilastrech) historické budovy zřetelně patrné bílé stopy jako pozůstatek po ostřelování z doby, kdy si příslušníci spřátelené sovětské armády spletli budovu  Národního Muzea s budovou Československého rozhlasu, jež se nachází o několik set metrů dále na Vinohradské třídě.....

(Národní Muzeum v popředí se čtyřstupňovou fontánou, jež je na vrcholu osazena  alegorickými sochami českých zemí a řek)


Posted by Picasa

Žádné komentáře:

Okomentovat