Heraldická socha lva je zase na Pražském hradě








Dneska se poštěstilo a uprostřed listopadového měsíce začalo krásně svítit celý den slunce. Nezaváhala jsem ani chvilku a vyrazila s dětma na Pražský hrad prohlídnout si místa, která bývají v letní sezóně napěchovaná davy turistů, avšak na podzim zájem poleví a je možné nechat děti na chvíli proběhnout po hradních nádvořích bez obavy, že jim někdo z davu šlápně na hlavu.....Můj cíl měl však bližší zaměření než pouhé okukování a procházení se kolem.... Za prvé jsem si chtěla prohlédnout chronologický začátek výstavy pod širým nebem nazvané "My jsme to nevzdali", jež připomíná blížící se 20ti leté výročí Sametové revoluce a nachází se na Hradčanském náměstí, a za druhé jsem chtěla blíže prozkoumat nově instalovanou heraldickou sochu lva, jež se vrátila na Pražský hrad po 23 letech.

Bezmála tunová plastika lva postavená na vrcholku pilíře stojícího před Picassiho bránou shlíží na příchozí, kteří se přibližují k Pražskému hradu ze severu přes Prašný most. Heraldická socha lva je dílem Vincence Makovského (1900-1966), sochaře, designéra, profesora brněnské techniky a profesora Akademie výtvarných umění v Praze, také účastníka protinacistického odboje a významného představitele meziválečné avantgardy.

Makovského socha stála do roku 1986 na II.nádvoří Pražského hradu v zálivu mezi středním křídlem Nového královského paláce a kaplí sv.Kříže. Byla součástí fontány, kterou pro druhé nádvoří navrhl v polovině 60. let 20. st. architekt Jaroslav Fragner. Fontánu v roce 1986 zničil náraz nákladního automobilu. Socha lva se po pádu z pilířů fontány roztříštila na 38 větších dílů a řadu dalších úlomků. V roce 1987 byla socha restaurována - díly byly opětovně spojeny do celku čepy a lepidlem.

Po restaurování byla uložena v depozitáři a od roku 2005 pro ni Správa Pražského hradu hledali nové umístění.  Na původní místo se socha vrátit nemohla vzhledem k architektonickým úpravám provedeným na II. hradním nádvoří  v 90. letech 20. st., kdy vznikl nově vybudovaný Vstup do Kanceláře Prazidenta republiky, jež z iniciativy V.Havla navrhl architekt a disignér Bořek Šípek.


Nakonec se jako nejvhodnější pro instalaci sochy lva ukázalo místo před Pacassiho bránou, která je v současné době druhým nejvytíženějším vstupem do Hradu. Zde je lev – symbol české státnosti – umístěn na 4 m vysokém pilíři, zakotveném do bronzového kruhu s nápisem PRAVDA VÍTĚZÍ – VERITAS VINCIT. Lev tak symbolicky hlídá vstup do Hradu, sídla českých králů a prezidentů.




(Manýristicky pojatý vstup do prezidentské kanceláře z II.nádvoří, jehož návrh vytvořil architekt Bořek Šípek. Dva štíhlé sloupy nesou kovový baldachýn, nad transparentními vstupními dveřmi je při bližším pohledu umístěna plastika okřídleného pantera)


Žádné komentáře:

Okomentovat