"Proudy" aneb jak je to s "Čůrající fontánou" Davida Černého?

Posted by Picasa


Jako profesionální průvodkyně Prahou se často setkávám se všetečnými otázkami turistů a přiznám se bez mučení, že někdy přesnou odpověď opravdu neznám. Podobně to bylo i s tzv. "Čurající fontánou" Davida Černého, která se nachází uprostřed malebného areálu u Hergetovy Cihelny na Malé Straně. "Co to tam ti panové dělají?", ptali se mě často "zvědálkové", a jen co pochopili, že opravdu čůrají na hladinu ve tvaru České republiky, hned se nezapomněli zeptat, proč čůrají zrovna na moji zemi (vlast), co to znamená a co si o tom myslím? Vyslechla jsem si nenápadně několik verzí od průvodců v několika cizích jazycích a význam této fontány byl většinou vykládán historicko-politicky, tzn. že bylo použito přeneseného významu slova "čůrat" ve smyslu "očůrat někoho/něco". Čůrající pánové tak měli znázorňovat "vyčůrané" české politiky, kteří se během privatizace na počátku 90.let (během tzv. divokého kapitalismu) dostali snadno k velkým majetkům a tzv. "vytunelovali" mnoho českých podniků. Tolik tedy jedna z "lidových - pouličních" interpretací tohoto kontraverzního díla od ještě kontraverznějšího autora D.Černého.

A nedalo mi to, a hledala jsem a hledala, abych přišla na to, jak to autor vlastně myslel? Nakonec se mi potvrdilo staré známé úsloví, totiž že z několika možných variant výkladu je většinou správná ta nejprostější. Cituji z katalogu prací Davida Černého: Promrdané roky III.:

"Metropole východní Evropy se poznají podle toho, že se tu dospělí muži v různých stupních opilosti nerozpakují močit na ulici. Čím více jsme na východ, tím nižší hladina alkoholu v krvi stačí. Západoevropské metropole se chlubí fontánami, na kterých čůrají roztomilí chlapečci, my máme muže, k tomu živé. Malá potřeba je i gestem agrese a značkování teritoria. Škoda, že to naše je tak malé...."

Tak a je to venku.....a aby toho nebylo málo, přidám následující:

Oficiální název této fontánky, kterou miluje můj malý syn a touží napodobovat ony pány, je "Proudy" a byla realizována roku 2004. Boky postav a penisů se hýbou a při troše pozornosti lze rozeznat, že muži svými čůrky píšou na hladinu sotva postřehnutelná písmena. Mechanismus pohybů lze totiž dálkově naprogramovat pomocí sms zprávy. Takže pošlete esemesku a muži váš vzkaz vyčůrají do hladiny...Proto také není divu, že se u fontánky srocují davy turistů "visící očima" na hladině ve tvaru České republiky. Teď už je mi jasné, na co čekají - na nějaký "vyčůraný vzkaz" !!!


P.S. Na začátku září 2009 vyšel v sobotní příloze New York Times článek o "Enfant Terrible"ze střední Evropy (Mr. David Černý), kde je možné se z úst autora dočíst i další interpretaci významu  jeho " Čůrající fontány" - totiž že odráží českou národní povahu. Jak jsem psala v úvodu  článku, jsou to především američtí turisti, kteří často nechápou, proč postavy mužů čůrají na moji vlast (považují  tento akt za  mírně nedůstojný). David Černý v této souvislosti říká, že česká povaha má svoji temnou stránku, která Čechům nikdy vyhrála žádnou válku. Zatímco v Americe jsou lidé hrdí na svoji vlast a nestydí se to ukázat na veřejnosti, v Čechách jsou lidé naučeni být zticha a  svoje "češství" neukazovat. Na tomto příkladě je myslím jasně vidět, jak interpretace díla úzce souvisí s národnostním složením diváků. A to je věc, s kterou se jako profesionální průvodce turistů vyrovnávám při každé procházce Prahou. Více informací o článku najdete zde.



1 komentář:

  1. David Černý je možná dobrý sochař, ale jako člověk nestojí za zlámanou grešli

    OdpovědětVymazat